Kruche ciasto z budyniem i porzeczkami
KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I PORZECZKAMI
Składniki (forma o śr. 25cm):
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła, schłodzonego
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 200 g masła, schłodzonego
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
Budyń:
- 1 opakowanie dużego budyniu śmietankowego w proszku (64 g)
- 700 ml mleka
- 1 opakowanie dużego budyniu śmietankowego w proszku (64 g)
- 700 ml mleka
Dodatkowo:
- 500 g czerwonej porzeczki, świeżej lub mrożonej, odszypułkowanej
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Do przesianej mąki dodać pokrojone zimne masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Posiekać nożem do otrzymania drobnej kruszonki, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i schować do lodówki.
1. Do przesianej mąki dodać pokrojone zimne masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Posiekać nożem do otrzymania drobnej kruszonki, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i schować do lodówki.
2. Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu używając 700 ml mleka.
3. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.
4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.
5. Jedną częścią ciasta wylepić dno formy, na nią wyłożyć przygotowany jeszcze gorący budyń i wyrównać. Na budyń wyłożyć porzeczki.
0 Comments