Kruche ciasto z budyniem i porzeczkami


KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I PORZECZKAMI
Składniki (forma o śr. 25cm):
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła, schłodzonego
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko

Budyń:
- 1 opakowanie dużego budyniu śmietankowego w proszku (64 g)
- 700 ml mleka

Dodatkowo:
- 500 g czerwonej porzeczki, świeżej lub mrożonej, odszypułkowanej
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:
1. Do przesianej mąki dodać pokrojone zimne masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Posiekać nożem do otrzymania drobnej kruszonki, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i schować do lodówki.
2. Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu używając 700 ml mleka. 
3. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. 
5. Jedną częścią ciasta wylepić dno formy, na nią wyłożyć przygotowany jeszcze gorący budyń i wyrównać. Na budyń wyłożyć porzeczki.
6. Drugą część ciasta rozwałkować między papierem do pieczenia i przełożyć ciasto na owoce.
7. Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu przez 60 minut. Wyjąć i odłożyć do wystudzenia. Po wystudzeniu wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.

You Might Also Like

0 Comments