Drożdżowe rogaliki z wiśniami
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z WIŚNIAMI
Składniki (na 36 sztuk):
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 450 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 2 żółtka
- 300 ml mleka
- 100 g masła, roztopionego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 0,5 kg wiśni
- 25 g drożdży świeżych
- 2 żółtka
- 300 ml mleka
- 100 g masła, roztopionego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 0,5 kg wiśni
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczej
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Przygotować zaczyn - drożdże włożyć do kubka, wlać 50 ml ciepłego mleka. Dodać łyżkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z solą. Do mąki wlewamy pozostałe ciepłe mleko, żółtka i cukier. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i chwilę mieszamy ciasto np. drewnianą łyżką. Dodajemy niewielka ilość roztopionego masła i zaczynamy wyrabiać ciasto. Co jakiś czas dolewamy niewielką ilość masła i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie (ok. 10-15 min).
3. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy miskę folią spożywczą i zostawiamy na około 1-1,5 godz do wyrośnięcia.
4. Wydrylowane wiśnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
5. Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy chwilę na lekko podsypanej mąką stolnicy. Dzielimy na 3 części, każdą część rozwałkowujemy na cienki i okrągły placek. Kroimy na dwanaście trójkątów.
6. Na każdy trójkąt wykładamy po 2-3 wiśnie. Zwijamy od szerszej ku węższej stronie i zwijamy ku sobie rogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w około 3 cm odstępach. Zostawiamy na około 10-15 minut.
7. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i smarujemy wierzch. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
7. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i smarujemy wierzch. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
0 Comments