Babka czekoladowa

Jak wiadomo wypiekiem nieodłącznie związanym ze zbliżającymi się świętami jest babka wielkanocna, więc nie mogło również w tym roku jej u nas zabraknąć. 
Babka czekoladowa to propozycja, która najbardziej spodoba się amatorom czekolady, ale nie tylko.
Jest niesłodka, mocno czekoladowa a dodatek jogurtu sprawia, że nie jest sucha.
Oblana czekoladową polewą i udekorowana jajeczkami pięknie prezentuje się na Wielkanocnym stole.
Koniecznie ją wypróbujcie i osłódźcie sobie te święta!

Jeśli jednak zamiast babki czekoladowej macie ochotę na jakąś inną babkę zapraszam tutaj: BABKA PIASKOWA lub tutaj: BABKA MIGDAŁOWA
BABKA CZEKOLADOWA
Składniki (forma o pojemności 1,5l):
Ciasto:
- 125 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g kakao

Polewa czekoladowa:
- 100 ml mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- łyżka masła

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
3. Miękkie masło i cukier umieścić w drugiej misce i utrzeć mikserem, do otrzymania jasnej i puszystej masy.
4. Do maślanej masy wbijać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Następnie dodawać mąkę na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników.
5. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto przełożyć do formy do około 3/4 wysokości.
6. Piec w temperaturze 160ºC przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia, następnie jeszcze ciepłą wyjąć i studzić na kratce.
7. Czekoladę, mleko i masło umieścić w kąpieli wodnej.. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy.
8. Babkę oblać polewą i udekorować według uznania.

You Might Also Like

0 Comments