Ciasto jogurtowe z truskawkami

Czas na kolejne ciasto z truskawkami! 
Tak, zgadliście, one nigdy się nam nie znudzą, mamy nadzieję że Wam również. 
Ciasto jogurtowe! 
Wprawdzie my wybraliśmy truskawki jako główny dodatek, ale największą zaletą tego ciasta jest to, że możecie zrobić je z innym ulubionym owocem, więc doskonałe będą maliny, brzoskwinie, morele, jagody itd.
 Mamy nadzieję że widok ze zdjęcia pobudził Wasze apetyty i wypróbujecie przepis ze swoim ulubionym owocem.
CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI
Składniki (forma 25 x 25 cm)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 25 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 500 g truskawek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. W rondelku roztopić masło .
3. Truskawki pokroić na ćwiartki i podzielić na 2 części. Z jednej połowy truskawek przygotować frużelinę truskawkową. W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika. Następnie do gotowej frużeliny dodać pozostałe truskawki.
4. Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy i ubić na puszystą masę. Następnie dodać jogurt, roztopione masło i przesianą mąkę wraz z proszkiem i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników.
5. Masę wyłożyć równomiernie do wysmarowanej masłem tortownicy. Połowę truskawek z frużeliną wyłożyć na powierzchni ciasta zachowując odstępy
6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez około 30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się lekko zrumieni (do tzw. suchego patyczka).
7. W powstałe zagłębienia powkładać pozostałą część frużeliny z truskawkami.

You Might Also Like

0 Comments