Deser czekoladowo - pomarańczowy

W sklepach zaczynają się już pojawiać pyszne i słodkie mandarynki i pomarańcze, więc trzeba to wykorzystać :)Mus czekoladowy w pomarańczy!Szybki i prosty w przygotowaniu, ale to nie koniec zalet - jest przepyszny i wyglądem zaskoczy na pewno każdego łakomczucha :)
DESER CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWY
Składniki na 6 porcji:
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 100g mlecznej czekolady
- 100g gorzkiej czekolady
- 6 niedużych pomarańczy
- 1 mandarynka
- 3 łyżki wódki

Sposób przygotowania:
1.Czekolady połamać, odłożyć dwie kostki do dekoracji.
2. Śmietankę wlać do rondelka i podgrzać do wrzenia. Gdy zacznie wrzeć zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Odstawić na dwie minuty aby czekolada się rozpuściła, a następnie dokładnie wymieszać aż powstanie gładka polewa. Polewę wstawić na godzinę do lodówki.
3. Następnie należy przygotować pomarańcze. Nożem ściąć wierzch pomarańczy, miąższ wydrążyć łyżeczką.
4. Do schłodzonej masy czekoladowej dodać wódkę i 3 łyżki soku z pomarańczy( z wydrążonego miąższu).
5.Całość ubić mikserem chwilkę, tylko do momentu aż powstanie jaśniejszy kolor.
6. Masę łyżeczką przekładać do wydrążonych skorupek i wstawić do lodówki.
7. Przed podaniem udekorować startą na grubych oczkach odłożoną wcześniej czekoladą i kawałkami mandarynek.

You Might Also Like

0 Comments