Ciasto czekoladowo - wiśniowe

Czekolada i wiśnie to od zawsze najlepsze połączenie, do tego jedno z naszych ulubionych
Ogromną jego zaletą jest to, że jest uniwersalne w swojej formie, nadaje się również na tort. 
Na pewno osłodzi te pochmurne dni :)
CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI:
Składniki ( forma o średnicy 25cm):
Ciasto:
- 200g mąki
-200g cukru
-4 jajka
-40g kakao
-60g gorzkiej czekolady
-70g oleju
-70ml mleka
-50ml wrzącej wody
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta sody
-szczypta soli

Wiśnie w żelu:
-40 g cukru
-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-1lit kompotu wiśniowego
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-szczypta cynamonu

Krem czekoladowy:
-500 ml śmietany kremówki 36%
-200 g czekolady gorzkiej
-100g czekolady mlecznej

Polewa czekoladowa:
-100g czekolady gorzkiej
-łyżka masła
-50 ml kremówki

Dodatkowo:
- 50 ml wiśniówki
- wiśnie z wiśniówki

Sposób przygotowania:
1. Roztopić czekoladę z oleju i mlekiem w kąpieli wodnej.
2. Żółtka ubić z cukrem i wrzącą wodą do białości.
3. Następnie do ubitych żółtek dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Suche składniki przesiać i dodać do masy.
4. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
5. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut (do tzw. Suchego patyczka) a następnie odstawić do wystygnięcia.
6. Zimne ciasto przekroić w poziomie na dwie części. Spód zostawić w tortownicy i zapiąć obręcz. Nasączyć ciasto wiśniówką.
7. Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do jej roztopienia. Odstawić do wystudzenia na kilka godzin.
8. Następnie ubić na pyszny, gęsty krem, który zachowuje kształt. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodać kremówki. Gotowy krem nałożyć na ciasto pozostawione w tortownicy i wyrównać.
9. Przelać kompot ze słoika do garnka, pozostawiając wiśnie na durszlaku. Do garnka dodać cukier oraz cukier wanilinowy. Ugotować
10. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie. Do gotującego się kompotu dodać stopniowo zawiesinę i energicznie mieszać (jak przy gotowaniu kisielu). Dodać szczyptę cynamonu, odsączone wiśnie, delikatnie mieszać, zagotować i odstawić do ostygnięcia.
11. Po wystudzeniu wiśnie przełożyć na krem i wyrównać.
12. Rozpuścić gorzką czekoladę z łyżką masła oraz śmietanką kremówką. Odstawić do wystudzenia, a następnie polać ciasto.
13. Ozdobić wedle uznania ( ja zostawiłam trochę kremu czekoladowego , który następnie przełożyłam do rękawa cukierniczego i ozdobiłam ciasto, zwieńczeniem naszego dzieła są wiśnie na każdym kremowym kwiatku).

You Might Also Like

0 Comments