Babeczki Kopiec Kreta

Połączenie banana, bitej śmietany i czekoladowego ciasta, czy może być coś lepszego?
Mini wersja znanego przez wszystkich ciasta Kopiec Kreta,
MUFFINKI „KOPIEC KRETA”
Składniki (na ok. 8 sztuk):
Ciasto:
-1 szklanka mąki tortowej
-0,5 szklanki cukru
-0,5 szklanki mleka
-125ml maślanki
-2 łyżki kakao
-1 jajko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
-250 ml śmietanki kremówki 30 %
-1 łyżeczka żelatyny
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
-1 banan
- sok z cytryny

Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy do miseczki i dodajemy cukier. W oddzielnej miseczce łączymy wszystkie mokre składniki i dodajemy do suchych przesianych składników.
2. Wszystko razem dokładnie mieszamy tylko do uzyskania jednolitej masy.
3. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto do 2/3 wysokości. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka.
4.Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia. Wierzch babeczek lekko ścinamy, aby go wyrównać. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Ciasto, które nam pozostało z wydrążenia rozdrabniamy.
5.Banana kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
6. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę.
7.Do każdej babeczki wkładamy plasterek banana, następnie ubitą śmietankę tworząc lekki stożek. Wierzch oprószamy pokruszonym ciastem, lekko je dociskając i formując kopczyk.
8.Babeczki schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

You Might Also Like

0 Comments