Ciasteczka korzenne


Pyszne ciasteczka korzenne, idealne na nadchodzące święta jak i do herbaty w jesienną pogodę :) 
Znikają w mgnieniu oka.

CIASTECZKA KORZENNE
Składniki (na ok. 70 sztuk):
- 170 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu, płynnego
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta soli


Dodatkowo:
- brązowy cukier

Sposób przygotowania:
1. Masło powinno być w temperaturze pokojowej.
2. Miękkie masło miksujemy z cukrem przez kilka minut, do otrzymania jasnej, puszystej masy.
3. Następnie dodajemy jajko oraz miód i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą, cynamonem, imbirem, przyprawą do piernika, kakao oraz solą i ugniatamy.
4. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę, aby łatwiej było je uformować.
5. Po tym czasie formujemy kuleczki o dowolnej wielkości (my zrobiliśmy o średnicy około 1-2cm) i obtaczamy w brązowym cukrze.
6. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170 C przez około 10-15 min.
7. Można je zjeść zaraz po wystygnięciu lub schować do szczelnego pojemnika i poczekać aż trochę zmiękną.

You Might Also Like

0 Comments