Ciasto marchewkowe

Ciasto jest mega wilgotne, delikatne i obłędnie aromatyczne, przypomina w smaku piernik, dzięki użytym przyprawom.
Smakuje równie dobrze z kremem jak i bez niego :) 
Więc jeśli macie w domu jakąś marchewkę to do dzieła! 
Na pewno zachwycicie tym wypiekiem swoich gości :)
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki(forma o śr. 20 cm):
- 1,5 szklanki startej marchewki (1-2 duże marchewki)
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 3.4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka cukru wanilinowego
-100 g orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki soli

Krem:
- 250 g serka philadelphia
- 80 g masła
- 5 łyżek cukru pudru(do smaku)
- sok wyciśnięty z połowy cytryn

Sposób przygotowania;
1. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na bardzo małe kawałki(kilka zostawiamy do dekoracji).
2. Piekarnik nastawiamy na 180°C i wykładamy formę papierem do pieczenia.
3. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym do otrzymania puszystej masy. Następnie powoli dolewamy olej. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.
4. Na koniec dodajemy cynamon, przyprawę do piernika, wsypujemy marchewkę i orzechy. Mieszamy.
5. Ciasto Wylewamy do formy i pieczemy ok. 50 min. (do tzw. suchego patyczka).
6. Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej.
7. Masło z przesianym cukrem pudrem utrzeć do otrzymania jasnego, maślanego kremu.Dodać sok z cytryny i dodawać serek po łyżce cały czas miksując.
8. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi.

You Might Also Like

0 Comments