Szarlotka sypana

Sezon na jabłka trwa w najlepsze, 
więc koniecznie musieliśmy je wykorzystać, a z jabłek najlepiej wykonać szarlotkę :)
Przepyszne ciasto, bez użycia miksera, bez wyrabiania ciasta! 
Jego zrobienie zajmuje chwile :)
SZARLOTKA SYPANA
Składniki (forma 25x35 cm):
- 2 szklanki mąki tortowej
- 400 g kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g masła
- 2 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
1. Masło wkładamy do zamrażarki.
2.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier oraz cynamon, mieszamy
3. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kaszę, cukry i dokładnie mieszamy.
4. Zimne masło ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
5. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
6. 1/3 suchych składników sypiemy na spód tortownicy, następnie 1/3 wiórków z masła oraz 1/2 jabłek(jabłka wykładałam rękami odciskając delikatnie nadmiar soku). Ponownie 1/3 suchych składników, 1/3 masła i resztę jabłek. Na koniec obsypujemy ostatnią częścią suchych składników oraz wiórkami masła.
7. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 50 minut do zarumienienia wierzchu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

You Might Also Like

0 Comments