Tarta z gruszkami


Mamy dzisiaj dla Was coś jesiennego :)
Za oknem już niestety szaro, dlatego postanowiliśmy zrobić coś kolorowego! i chyba się udało :)
Tarta wygląda obłędnie! :)
TARTA Z GRUSZKAMI
Składniki(blacha o wymiarach 25cm):
Spód:
-1 szklanka mąki pszennej
-100 g zmielonych migdałów
-3 łyżki cukru
-100 g schłodzonego masła
-1 jajko

Masa śmietanowa:
-1 szklanka śmietany 12%
-3 jajka
-1 żółtko
-4 łyżki cukru
-1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
-1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru

Masa marcepanowa:
-150 g marcepanu
-1 białko

Dodatkowo:
-3 nieduże, lekko miękkie gruszki
-sok z cytryny
-maliny
-rodzynki
-cukier puder

Sposób wykonania:
1. Wymieszać razem mąkę, migdały, sól i cukier. Dodać masło ztarte na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką. Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut.
2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę.
3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 15 minut. Po upieczenie odstawić do ostygnięcia.
4. Wszystkie składniki na masę śmietanową wymieszać mikserem, aż dobrze się połączą.
5. Marcepan pokroić i dodać do niego białko. Rozcierać widelcem, aż marcepan zmięknie. Następnie utrzeć go mikserem. Dodać 1 łyżkę masy śmietanowej, wymieszać.
6. Gruszki obrać, skropić sokiem z cytryny. Przepołowić i usunąć gniazda nasienne.
7. Na podpieczony spód wylać masę śmietanową. Poukładać gruszki wypukłą stroną do dołu, ozdobić je masą marcepanową. Na masie marcepanowej ułożyć po jednej rodzynce.
8. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
10. Ostygniętą tartę przed podaniem udekorować drobnymi owcami i posypać cukrem pudrem.

You Might Also Like

0 Comments