Ciasteczka piwne
Dzisiaj mamy coś bardzo niezwykłego... Ciasteczka piwne! :)
Pewnie jesteście zaskoczeni i nic dziwnego, ale są naprawdę pyszne!
Można się nimi zajadać zarówno przy piwie jak i przy gorącej herbacie, a na dodatek są BEZ CUKRU!
Zachęcamy do wypróbowania :)
CIASTECZKA PIWNE:Składniki(ok. 30 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- kostka masła
- 0,5 szklanki piwa
- 0,5 słoiczka dżemu porzeczkowego
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiać mąkę, mocno schłodzone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie dolać piwo i wyrobić ciasto.
2. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
3. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać kwadraty. Na każdy kwadrat położyć niewielką ilość dżemu (0,5 - 1 łyżeczka) i złożyć w trójkąt. Za pomocą widelca zlepić brzegi.
4. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza i piec na złoto(ok. 20 minut).5. Upieczone posypać cukrem pudrem.
0 Comments