Ciasto 3BIT

Przed Wami 3BIT, przepyszne ciasto bez pieczenia, które trafi w gusta każdego podniebienia :)
Budyń, masa kajmakowa, śmietana, myślimy że takie połączenie przekona większość z Was!
No i słusznie!
Bo ciacho jest przepyszne, ale ostrzegamy żeby nie łasuchować za bardzo, bo można się przesłodzić.
Uwaga! Uzależniające :)
CIASTO 3BIT
Składniki (forma 25 x 35cm):
ciemny spód:
-350g herbatników petit beurre
-300g masła
-2 łyżki ciemnego kakao
-2 łyżki miodu

masa budyniowa:
-3 szklanki mleka
-4 jajka
-5 łyżek maki ziemniaczanej
-4 łyżki maki pszennej
-2/3 szklanki białego cukru
-opakowanie cukru waniliowego
-100g masła

ponadto:
-2 paczki prostokątnych krakersów
-puszka masy kajmakowej
-400ml śmietany kremówki
-2 śmietany fix
-czekolada deserowa
-1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Herbatniki kruszymy lub mielimy na miazgę. W garnku rozpuszczamy masło z miodem, następnie zdejmujemy z palnika i wsypujemy ciastka z kakao i mieszamy, aż powstanie w miarę jednolita masa. Foremkę wykładamy starannie papierem do pieczenia a następnie wylewamy powstałą masę i dociskamy równomiernie do dna. 2. Gdy masa nieco przestygnie wykładamy na nią podgrzany kajmak. Warstwę kajmaku przykrywamy krakersami.
3. W garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko miksujemy z jajkami oraz mąką ziemniaczaną i pszenną, a następnie wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy 3-4 minuty cały czas intensywnie mieszając. Ciepły budyń wylewamy na blaszkę, a następnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Przestygniętą blaszkę wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
4. Na drugi dzień kładziemy warstwę śmietany ubitej z śmietan-fixami i odrobiną cukru pudru, a następnie całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto należy przechowywać w lodówce.

You Might Also Like

0 Comments