Zawijane muffiny z jabłkiem i cynamonem

Dzisiaj mamy coś wymagającego troszkę więcej pracy, bo wypiek jest na cieście drożdżowym,
ale uwierzcie, że warto i nie pożałujecie! Muffinki zawijane z jabłkami i cynamonem! 
Nazwa zakręcona, za to smak wspaniały, dzięki dobrze już znanemu połączenie jabłek i cynamonu :) Opcja idealna do popołudniowej kawy a także na pyszne śniadanie ze szklanką mleka. 
Polecamy gorąco!
ZAWIJANE MUFFINY Z JABŁKIEM I CYNAMONEM:
Składniki(10-12 sztuk):
- 250g mąki pszennej
- 15g drożdży świeżych
- 125ml mleka
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru
- 30g masła
- szczypta soli

Nadzienie:
- 3 średnie jabłka
- 1 czubata łyżka cynamonu
- 1 czubata łyżka cukru
- 40g masła
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzać tak by było letnie.
2. Przygotować rozczyn. Drożdże rozkruszyć i umieścić w miseczce, zalać połową mleka, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do podwojenia objętości.
3. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
4. Do kolejnej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszać i wyrabiać ciasto.
5. Ddy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta
6. Ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości(ok. 60 minut)
7.Gdy ciasto wyrasta można przygotować nadzienie. W rondelku roztopić masło, dodać cynamon i cukier i dobrze wymieszać.
8, Umyte i obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny a następnie odcisnąć nadmiar soku. Następnie jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną.
9. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek. Na całej powierzchni ciasta rozsmarować masło cynamonowe, a następnie najlepiej dłonią rozłożyć na cieście jabłka.
10. Ciasto delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku.
11. Formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką
12. Rulon z ciasta pokroić na 10-12 sztuk. Każdą z części przełożyć do formy jednym z rozcięć do góry i formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia/
13. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
14. Pozostałe białko roztrzepać i pędzelkiem posmarować wierzch muffin, następnie posypać cukrem
15. Formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18 minut do zrumienienia się babeczek.

You Might Also Like

0 Comments