Pączki z dżemem


W weekend naszła nas ochota na pączki, więc musieliśmy je upiec.
Nasze ulubione to te z dżemem wiśniowym, ale my uwielbiamy wszystko co wiśniowe,
 reszta domowników woli z dżemem różanym. 
Najlepszym potwierdzeniem ich smaku jest to, że błyskawicznie znikają ze stołu, jeszcze cieplutkie.
W końcu takie są najlepsze!
PĄCZKI Z DŻEMEM
Składniki (na ok. 50 sztuk):
- 1kg mąki
-3 szklanki mleka
-3/4 paczki masła
-15 zółtek
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka soli
-Olejek rumowy lub arakowy
- 8dkg drożdży

Dodatkowo:
- dżem wiśniowy lub różany
- tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypać do miski, dodać sól i olejek rumowy.
2. Żółtka utrzeć z cukrem (kogel-mogel), przygrzać mleko, w garnuszku roztopić masło.
3.W miseczce dodać do drożdży 1-2 łyżeczki mąki, szczyptę cukru, dodać mleko
i wyrobić papkę do wyruszania , odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce, miseczkę przykryć ściereczką. 
4. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, wlać roztopione masło i dodać ubite żółtka oraz dobrze ciepłe mleko - cały czas wyrabiać - mleka dodać tyle żeby ciasto nie było rzadkie; wyrabiać do pojawienia się bąbli.
5.Wyrobione ciasto pozostawić w misce do wyruszenia. Gdy wyrośnie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wykrawać pączki szklanką, nadziewać i formować. Odstawić do momentu, aż podwoją swoją objętość.
6. Do roztopionego smalcu dodać duży kieliszek spirytusu(zapobiegnie to nadmiernemu wsiąkaniu tłuszczu w pączki). Można również do tłuszczu dodać kawałek obranego ziemniaka, gdy będzie już upieczony będzie to oznaczało, że tłuszcz ma już odpowiednią temperaturę(175 stopni Celsjusza) do smażenia pączków.
7. Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor, wyciągnąć na papier ręcznikowy, aby odsączyć pączki z tłuszczu, a następnie opudrować.


You Might Also Like

0 Comments