Pierniczki

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta ! :)
 Święta zbliżają się już dużymi krokami, więc czas najwyższy na małe przygotowania.
Na pierwszy ogień idą pierniki, ponieważ po upieczeniu muszą "poleżakować", aby odpowiednio zmiękły.
To ostatnia chwila abyście się zabrali do pracy! 
Póki co samo pieczenie, największa zabawa czyli ozdabianie dopiero przed samymi świętami :)
 

PIERNICZKI
Składniki (na około 60 sztuk)
-200 g masła
-3/4 szklanki cukru pudru
-1 szklanka miodu
-1 jajko
-4,5 szklanki mąki pszennej
-4 łyżki kakao
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-2 łyżki przyprawy korzennej
-szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Do jednego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę, przyprawę korzenną, sól i wymieszać.
3. W drugiej misie utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód w postaci płynne i zmiksować, następnie dodać jajko i zmiksować do połączenia składników. Dodać przesiane suche składniki i wyrobić do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.
4. Z otrzymanej masy uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 - 4 godziny.
5. Po wyjęciu z lodówki podzielić masę na kilka części i wałkować ciasto na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać formy i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Piec w temperaturze 190ºC przez około 4-8 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości formy. Wyjąć, wystudzić na kratce.


Lukier królewski:
Składniki:
-1 białko
-250g cukru pudru
-1łyżka soku z cytryny
- barwnik (jeżeli chcemy uzyskać kolorowy lukier)

Sposób przygotowania:
1. Cukier puder przesiać do miski, następnie dodać białko i sok z cytryny i miksować około 10 minut. 2.Do robienia obwódek na pierniczkach najlepszy jest lukier, kiedy doda się do niego 0,5-1 łyżeczkę wodę.
3. Jeśli potem chcemy pierniczki wypełnić lukrem, należy dodać jeszcze 1 łyżeczkę wody. Lukier jest wtedy bardziej płynny i ładnie się rozprowadza.
4. Lukier należy przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdabiać według uznania.




You Might Also Like

0 Comments