Faworki babci

Najpopularniejszy wypiek w okresie karnawałowym, oczywiście zaraz za pączkami :) 
Kruche, delikatne faworki przywodzące na myśl dzieciństwo i babcine wypieki.
Idealnie się sprawdzą w Tłusty Czwartek zamiast pączków.

FAWORKI BABCI
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 6 żółtek
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu
- 7 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
- tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
- cukier puder

Sposób przygotowania:
1. Do przesianej mąki dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus oraz śmietanę. Ciasto dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej masy. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 60 minut.
2. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza.
3. Następnie ciasto rozwałkowujemy cieniutko i kroimy prostokąty, każdy prostokąt nacinamy pośrodku i jeden z końców przewlekamy przez otwór.
4. Smażyć w gorącym tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym.
5. Oprószyć cukrem pudrem.




You Might Also Like

0 Comments