Faworki babci
Najpopularniejszy wypiek w okresie karnawałowym, oczywiście zaraz za pączkami :)
Kruche, delikatne faworki przywodzące na myśl dzieciństwo i babcine wypieki.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 6 żółtek
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu
- 7 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
- tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Do przesianej mąki dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus oraz śmietanę. Ciasto dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej masy. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 60 minut.
2. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza.
- 400 g mąki pszennej
- 6 żółtek
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu
- 7 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
- tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Do przesianej mąki dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus oraz śmietanę. Ciasto dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej masy. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 60 minut.
2. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza.
0 Comments