Orzeszki z kremem

Pamiętacie ulubione smaki Waszego dzieciństwa? 
Każdy jakieś ma, zawsze przywodzą super wspomnienia, wszak dzieciństwo samo w sobie jest super.
 Jednym z naszych smaków są orzeszki :) 
Domyślacie się więc, jak duża była nasza radość gdy właśnie taki opiekacz do orzeszków dostaliśmy w prezencie..
Nie mogło się to inaczej skończyć, od razu zabraliśmy się do roboty!
Pierwszy kęs i przed oczami piękne dzieciństwo, można się rozmarzyć..
Jeśli Wam też się śni chwila zapomnienia i czar wspomnień to koniecznie musicie wypróbować nasz przepis i przyrządzić orzeszki samemu. Oczywiście niezbędny jest do tego sam opiekacz, ale uwierzcie nam że warto w niego zainwestować, no bo przecież dzieciństwa nikt nam nie zwróci.

ORZESZKI Z KREMEM 
Składniki( na około 80 sztuk):
Ciasto:
-500 g mąki pszennej
-250 g masła
-100 g cukru pudru
-2 jajka
-1 łyżeczka sody

Krem kakaowy:
- 250 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 180 g cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka likieru Amaretto
- okruszki z orzeszków (ewentualnie)

Sposób przygotowania:
1. Do przesianej mąki, cukru i sody, dodać jajka i pokrojone w kostkę masło i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę.
2. Patelnię do pieczenia orzeszków smarujemy wewnątrz odrobiną oleju i mocno rozgrzewamy ją z obydwu stron. 
3. Z ciasta odrywamy małe kawałki ok. 5-6g (pół łyżeczki) i formujemy z nich kulki. Kuleczki wkładamy do zagłębień w patelni i dociskamy drugą częścią patelni. W dobrze rozgrzanej patelni orzeszki pieką się około 2-3 minut. Upieczone skorupki orzeszków odkładamy do wystudzenia.
4. Do garnka wlać wodę do mniej więcej 1/4 wysokości i zagotować. Miskę z jajkami i cukrem postawić na garnku z gotującą wodą  i ubijać przez około 5-7 minut aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Po tym czasie miskę z ubitymi jajkami zdjąć z pary i całkowicie wystudzić.
5. Miękkie masło utrzeć na puch,  następnie dodawać partiami ostygnięte ubite jajka cały czas miksując do całkowitego połączenia i uzyskania gładkiej masy. Do utartej masy dodać kakao, likier, okruszki ciastek i dokładnie wymieszać.
6. Gotowym kremem napełniać połówki orzeszków i zlepiać je razem.
7. Orzeszki należy przechowywać w lodówce.
Przepis edytowany dn. 07.01.2021

You Might Also Like

0 Comments