Muffinki bananowe z czekoladą

Przepyszne, aromatyczne muffinki!
 Już podczas pieczenia w całym domu unosi się bananowy aromat który wzmaga apetyt :)
 Banan sprawia, że babeczki są mięciutkie i wilgotne, a dodatek czekolady tworzy idealne połączenie smaków które sprawi Wam dużo przyjemności. 
Muffinki są uniwersalne i można je zaserwować zarówno jako deser jak i na drugie śniadanie.
MUFFINKI BANANOWE Z CZEKOLADĄ:
Składniki:
- 500g  mąki tortowej
- 3 banany (najlepiej miękkie)
- 170 g masła
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- łezki czekoladowe

Dodatkowo:
- plasterki z 1 banana

Sposób przygotowania:
1. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
2. Banany rozdrabniamy dokładnie widelcem lub blendujemy.
3. Miękkie masło przez chwilę miksujemy a następnie dodajemy stopniowo cukier oraz jajka. Cały czas miksując dodajemy przesianą mąkę oraz sól (powinna powstać konsystencja kruszonki).
4. Sodę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do ciasta. Na koniec ciasto łączymy z rozdrobnionym bananem i wsypujemy łezki czekoladowe.
5. Papilotki napełniamy do połowy wysokości. Na każdą muffinkę nakładamy plasterek banana. 
6. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min.

You Might Also Like

0 Comments