Muffinki czekoladowe

Mega czekoladowe muffiny ozdobione dwukolorowym kremem, jedna połówka jest czerwona, a druga biała
- idealnie się uzupełniają, tak samo jak zakochani ludzie :) 
Spędźcie Walentynki razem robiąc nasze babeczki i świetnie się przy tym bawiąc,
a może przygotowujecie swoim połówkom jakąś słodką niespodziankę?
a
MUFFINKI CZEKOLADOWE:
Składniki (na 12 sztuk):
-110 g masła
-100 g cukru
-2 jajka
-150 g mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-25 g kakao
-60 ml mleka
-60 ml śmietany kremówki 36%


Krem czekoladowy:
-250 ml śmietany kremówki 36%
-200 g białej czekolady
-1 łyżka żelatyny
-czerwony barwnik
Sposób przygotowania:
Krem czekoladowy należy przygotować dzień wcześniej !!!
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki przesiać i odłożyć.
2. W misie utrzeć masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbić jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.
3.Do masy dodać suche składniki, mleko, kremówkę i wymieszać szpatułką.
4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wyłożyć ciasto.
5.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
6.Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Następnie zdjąć z palnika, dodać czekoladę i odstawić na 2 minuty, aby czekolada się rozpuściła. Po tym czasie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Schłodzić w lodówce przez całą noc.
7.Kolejnego dnia wyjąć z lodówki i ubić na gęsty krem. Dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować.
8. Rozdzielić na 2 części i do jednej dodać czerwony barwnik, przełożyć obie masy do rękawa i ozdobić babeczki.

You Might Also Like

0 Comments