Sernik czekoladowo - miętowy

Czekolada z miętą to od zawsze genialne połączenie :)
Wprawdzie do lata jeszcze daleko, ale my już dzisiaj postawiliśmy na ten orzeźwiający smak.
Takie połączenie smaków sprawia że tortem się nie przesłodzicie,
 więc kolejne kawałki będą w mgnieniu oka znikać ze stołu.
SERNIK CZEKOLADOWO - MIĘTOWY
Składniki (forma o śr. 25 cm):
Spód:
- 220 g ciastek czekoladowych "Hity"
- 3 łyżki kakao
- 50 g masła

Masa serowa:
- 350 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 350 g serka mascarpone
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 100 g czekolady gorzkiej
- 150 ml kwaśnej śmietany 12%
- 2 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mus miętowy:
- 70 g świeżych listków mięty
- 660 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 12 g żelatyny w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu z mięty
- 2 łyżki cukru pudru
- zielony barwnik spożywczy

Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- łyżka masła
- 50 ml mleka

!!! Część musu należy przygotować wieczór wcześniej

Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestygnięcia.
3. Ciastka pokruszyć, dodać kakao i następnie roztopione letnie masło. Wymieszać do momentu otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
3. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wysypać na spód formy i wyrównać dociskając ją lekko do dna. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 10 minut. Wyjąć i odstawić do przestudzenia.
4. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę
5 .W misie umieścić wszystkie składniki na masę serową oprócz roztopionej czekolady i wymieszać rózgą kuchenną. Pod koniec dodać roztopioną czekoladę i wymieszać TYLKO do połączenia się składników.
6. Masę serową przelać na upieczony spód i piec w temperaturze 160º C przez około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić przez kilka godzin lub przez całą noc w lodówce.
7. Listki mięty umieścić w garnuszku.
8. 330 ml śmietany kremówki podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i od razu zalać nią świeże listki mięty, przykryć talerzyki, odstawić do zaparzenia i wystudzenia. Po wystudzeniu dokładnie odcisnąć i usunąć z kremówki miętę. Miętową kremówkę schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
9. Żelatynę zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia a następnie podgrzać w mikrofali do rozpuszczenia się.
10. W misie umieścić schłodzoną miętową kremówkę, dodać kolejne 330 ml schłodzonej kremówki, cukier puder i odrobinę barwnika (do uzyskania pożądanego koloru). Ubić prawie do sztywności, pod koniec ubijania dodać ekstrakt miętowy.
11. Na sam koniec do kremu dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 4 łyżkami bitej śmietany, by wyrównać temperatury i by w kremie nie powstały grudki żelatyny), dokładnie zmiksować do połączenia. Gotowy mus miętowy wyłożyć na schłodzoną masę serową, wyrównać. Odstawić do lodówki do stężenia, na kilka godzin.

You Might Also Like

0 Comments