Czekoladowa lawa

Dzisiaj mieliśmy mieć dla Was niezwykły deser - Czekoladową lawę! :) 
Niestety lawa nam nie wyszła, ponieważ za późno wyjeliśmy nasz deser z pierkarnika... :( 
Na pewno podejdziemy do tego wyzwania jeszcze raz, aby tym razem lawa nam się udała. 
Jest to mocno czekoladowy deser który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady, szczególnie gorzkiej : ) 
Czekoladowa lawa wypływająca z puszystego, czekoladowego ciasta - prawda że pobudza wyobraźnie? 
Naszą rozbudziła do granic możliwości i już się nie możemy doczekać aż się nam uda ją zrobić a potem….oczywiście zjeść! :)
CZEKOLADOWA LAWA:
Składniki (na 6 kokilek):
- 170 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 140 g masła
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,75 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki likieru amaretto

Sposób przygotowania:
1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Kokilki wysmarować dokładnie masłem i oprószyć delikatnie kakao.
3. Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej a następnie odstawić do przestygnięcia
4. Do ciepłej masy czekoladowej dodać przesianą mąkę i cukier, zmiksować do połączenia.
5. Następnie dodać jajka i żółtka, ekstrakt, likier i ponownie zmiksować.
6. Gotową masę równo rozdzielić pomiędzy kokilki.
7. Piec w temperaturze 200 stopni. przez około 10 -16 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny.
8. Wyjąć z piekarnika, nożem lekko oddzielić od naczynia, po czym przełożyć na talerz. Oprószyć cukrem pudrem
9. Można również dodatkowo ozdobić truskawką.

You Might Also Like

0 Comments