Sorbet gruszkowy z cynamonem

Tego jeszcze u nas nie było!
Słońce w końcu zaczęło nas ogrzewać,więc postanowiliśmy jeszcze bardziej przyspieszyć oczekiwane lato :)
 A jak wiadomo smakiem każdego lata są...lody! 
Ponieważ my szalejemy za owocami, to postanowiliśmy zrobić sorbet, na pierwszy ogień poszły soczyste gruszki.
Smakują wspaniale i dają dużą dawkę orzeźwienia!
Jeśli nie lubicie cynamonu, możecie oczywiście go pominąć.
 Koniecznie sami wypróbujcie, do ich przyrządzenia nie potrzeba żadnych maszyn, a nadają się zarówno do lodów z pojemnika jak i na patyku.
Na pewno to nie ostatnie nasze lody i będziemy próbować i poszukiwać wielu kombinacji smakowych.
SORBET GRUSZKOWY
- 6 dużych gruszek
- sok z 1 cytryny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:
1. Gruszki obrać, przekroić i wykroić nasienie.
2. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem do otrzymania gruszkowego puree.
3.Przykryć folią spożywczą i schłodzić.
4. Schłodzone składniki przelać do pojemnika lub foremek na lody i włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i by sorbet był bardziej puszysty.
5. Jeżeli lody zrobiliśmy w pojemniku należy je wyjąć pół godziny przed podaniem do temperatury pokojowej, ponieważ po wyjęciu od razu z zamrażarki lody są zbyt zmarznięte.

You Might Also Like

0 Comments