Rabarbarowe ciasto z maślanką
Czas na kolejne pyszności do upieczenia i skosztowania. Gotowi na wiosenny podmuch smaku? Mamy w nadzieję, że tak, bo przed Wami ciasto z z rabarbarem!
Szybkie i bardzo smaczne ciasto, które dzięki swej uniwersalności pozwala się nim cieszyć aż do jesieni, wystarczy w nim tylko zmieniać owoce.
Dodatek maślanki powoduje, że ciasto jest mięciutkie i wilgotne,
rabarbar nadaje ciastu lekkiej kwaskowatości, a kruszonka natomiast słodyczy.
Koniecznie je wypróbujcie!
RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄSkładniki (forma 35x25 cm):
Ciasto:
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 400 g rabarbaru
Kruszonka :
- 100 g masła
- ok. 100 g cukru
- ok. 200 g mąki
Sposób przygotowania:
1. Rabarbar umyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać 4 łyżeczki cukru, wymieszać i odstawić na później.
2. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć na jasną puszystą masę, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Na ciasto wyłożyć wcześniej przygotowane owoce.
4. Do masła dodać mąkę i cukier i szybko zagnieść kruszonkę. Kruszonką posypać rabarbar.
5. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 40 minut.
0 Comments