Bananowiec

Ciasto dla wielbicieli bananów.
Wyśmienite ciasto, które dzięki cytrynowej nutce jest lekkie i orzeźwiające.
Idealne zarówno na upalne dni, jak i na te chłodniejsze, zachęcamy do wypróbowania!
Dodatkowo przygotowanie ciasta jest szybkie i banalnie proste :)
BANANOWIEC
Składniki (forma o śr. 25 cm)
- 1 opakowanie biszkoptów
- 3 galaretki cytrynowe
- 4 banany
- 1 masło roślinne
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wyłożyć na spodzie biszkopty.
2. W misce umieścić 2 galaretki i rozpuścić je w 0,5 l gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie umieścić w lodówce do lekkiego ścięcia.
3. W drugiej misce umieszczamy masło, cukier i żółtka i ucieramy.
4. W kolejnej misce zblendować banany.
5. Do drugiej miski dodać lekko ścięte galaretki i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie połowę tej masy dodać do zblendowanych bananów. Do pozostałej części dodać 1 łyżkę kakao.
6. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia a następnie wstawić na chwilę do lodówki.
7. Ciemną masą (tą z dodatkiem kakao) wylać na biszkopty i wstawić do lodówki na 10 minut. Po wyjęciu z lodówki na ciemnej masie należy znowu wyłożyć biszkopty i następnie wylać na nią jasną masę (tą z bananami) i wstawić do lodówki na kolejne 10 minut. Na koniec należy wylać wystudzoną galaretkę i umieścić ciasto w lodówce.

You Might Also Like

0 Comments