Lody miętowe z kawałkami czekolady

Obiecaliśmy że nasze poprzednie lody nie będą ostatnimi a my słowa dotrzymujemy.
 Lody miętowe! 
Słońca coraz więcej, więc powoli można się szykować na upalne dni, lepiej ubezpieczyć się zawczasu i przygotować coś na ochłodę, a gdzie znajdziemy jej więcej niż w lodach miętowych? Lody są proste i szybkie w przygotowaniu, nie wymagają żadnych specjalnych urządzeń czy zdolności
 a wraz ze znajdującą się w nich czekoladą dadzą sporo radości, wyrazistego smaku i upragnionego w nadchodzące słoneczne dni ochłodzenia.
LODY MIĘTOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
Skladniki:
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 350 ml mleka zagęszczonego słodzone
- 350 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 40 g listków mięty
- 2 łyżeczki ekstraktu miętowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- zielony barwnik spożywczy (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:
1. Śmietankę doprowadzić do wrzenia i zalać listki mięty. Przykryć garnek talerzem i odstawić do wystudzenia. Po wystygnięciu przełożyć kremówkę do lodówki na kilka h.
2. Następnie przesączyć kremówkę,odcisnąć listki i ubić ją na sztywno.
3. Następnie do ubitej kremówki dodać oba mleka zagęszczone, ekstrakt i barwnik i zmiksować. Po zmiksowaniu przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki.
4. Podczas chłodzenia mniej więcej co godzinę przez pierwsze 4 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste.
5. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Zamrozić.

You Might Also Like

0 Comments