Sernik na zimno z brzoskwiniami

Witajcie Łasuchy!
 Jak Wam idzie wylegiwanie się na słońcu w tą piękną pogodę? 
Mamy dla Was coś, co jeszcze bardziej umili Wam też czas! 
Pyszny sernik na zimno z brzoskwiniami!
 Jego zalety? 
Szybko, prosto, bez pieczenia, orzeźwiająco (idealne na taką pogodę) no i oczywiście przepysznie! 
Wad nie stwierdzono, mamy nadzieję że po takiej zapowiedzi i rekomendacji już przebieracie nogami w kuchni żeby samemu go wypróbować
SERNIK NA ZIMNO Z BRZOSKWINIAMI
Składniki (forma o średnicy 25 cm):
-1 kg zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego
- 120 g cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek zalewy brzoskwiniowej
- 3 płaskie łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzącej wody
- 350 gramów śmietany kremówki 30%
- 2 puszki brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- około 130 gramów okrągłych biszkoptów
- 50 g masła

Sposób przygotowania:
1. Biszkopty pokruszyć na drobną miazgę a następnie dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy i lekko dociskając. Włożyć do lodówki.
2. Żelatynę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się całej żelatyny, odstawić do przestygnięcia.
3. Ser twarogowy utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, zalewą brzoskwiniową.
4. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie połączyć z masą serową.
5. Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać, a następnie zdecydowanym ruchem przelać do pozostalej masy serowej i szybko zmiksować na najwyższych obrotach.
6. Zawartość 1 puszki brzoskwiń pokroić w kosteczkę i wrzucić do masy serowej, delikatnie wymieszać.
7. Masę serową wylać na biszkoptowy spód, wyrównać wierzch i schłodzić w lodówce aż do stężenia masy.
8.Galaretki rozpuścić w około 0,8 litra gorącej wody.
9.Zawartość drugiej puszki owoców pokroić w plasterki, poukładać na zastygniętym sernik, zalać tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

You Might Also Like

0 Comments