Czekoladowa tarta z truskawkami i panna cottą


Z utęsknieniem czekaliśmy na pierwsze owoce w naszym ogródku i wreszcie się pojawiły!
 Sezon na truskawkowe wypieki właśnie rusza pełną parą :) !
Zaczynamy od truskawkowej tarty w połączeniu z czekoladową panna cottą, a kto wie na czym skończymy.
 Mamy już kilka pomysłów na wykorzystanie truskawek, tylko czy na wszystkie starczy nam czasu..
w końcu sezon na truskawki jest taki krótki :(
A Wy macie jakieś propozycje  na truskawkowe wypieki? 
Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu samemu.
CZEKOLADOWA TARTA Z TRUSKAWKAMI
Składniki(forma o śr. 25cm):
Kruchy spód:
- 160 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g masła, zimnego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko


Panna cotta z białej czekolady:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 100 ml mleka
- 170 g białej czekolady
- 1 laska wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny (12 g)
- około 400 g truskawek


Glazura truskawkowa:
- 250 g truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny (8 g)

Sposób przygotowania:
1. Mąkę, kakao przesiać na stolnicą, dodać masło pokrojone na kilka kawałków, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę.
2. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
3. Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę lub ryż w celu obciążenia ciasta. Można również zamiast obciążania ciasta ponakłuwać je widelcem.
4. Piekarnik nagrzać do 200ºC, wstawić ciasto i piec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 8 - 10 minut i wypieczenia spodu. Wyjąć, wystudzić.
5. Do garnuszka przelać śmietanę kremówkę i mleko, dodać ziarenka wanilii i wymiesza. Doprowadzić do wrzenia i odstawić z palnika. Dodać połamaną na kostki czekoladę i odstawić na 2 minuty, aby czekolada się rozpuściła. Następnie wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady.
6. Do małej miseczki nasypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w mikrofali o rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną dodać do ciepłej czekoladowej masy, dokładnie wymieszać. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
7. Gęstniejącą masę przelać na całkowicie wystudzony kruchy spód tarty. Odstawić do lodówki do stężenia.
8. Po stężeniu na tarcie poukładać truskawki wedle uznania.
9. Do kolejnej miseczki nasypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia.
10. W garnuszku wymieszać pokrojone na mniejsze kawałki owoce z cukrem i sokiem z cytryny. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Zagotować i zdjąć z palnika.
11. Przetrzeć przez najdrobniejsze sitko by pozbyć się drobnych pesteczek i suchego miąższu truskawek.
12. Żelatynę podgrzać w mikrofali i dodać do przetartych owoców, wymieszać. Przestudzić, następnie odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
13. Lekko tężejącą glazurą polać truskawki na tarcie. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia glazury.

You Might Also Like

0 Comments