Muffinki z truskawkami i kruszonką
W ten weekend postanowiliśmy przygotować muffinki, oczywiście z truskawkami!
Muffinki są szybkie w wykonaniu, w końcu zamiast stać w kuchni, lepiej wyjść na słoneczko :)
Dzięki obecności jogurtu muffinki są wilgotne i delikatne,
a dziękiobecności kruszynki są również lekko słodkie.
Idealne do zimnej kawy w te upalne dni - znikają w mgnieniu oka!
MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
Składniki(ok. 15 sztuk):
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Kruszonka:
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki masła
Dodatkowo
- ok. 250 g truskawek świeżych
- 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
1. Masło powinno być w temperaturze pokojowej
2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i łączymy z cukrem oraz solą.
3. Jajka mieszamy z jogurtem, ekstraktem i olejem.
4. Mokre składniki dodajemy do suchych i miksujemy tylko do połączenia.
5. Truskawki kroimy w niewielkie kawałeczki i oprószamy mąką. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
6. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy dłońmi, aż do powstania grudek.
7. Ciasto przekładamy do papilotek wypełniając do 3/4 wysokości. Oprószamy wierzch kruszonką.
8. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 - 20 minut do tzw. suchego patyczka.
0 Comments