Tarta budyniowa z rabarbarem

 Dzisiaj mamy coś dla fanów rabarbaru, ponieważ jest go naprawdę dużo! :)
Tarta z rabarbarem to coś co rozpromieni Wasz dzień i podniebienia! 
Tarta jest lekko kwaskowata, ale również słodka, krucha, a przede wszystkim po prostu przepyszna! Koniecznie ją wypróbujcie, zwłaszcza że teraz świeżego rabarbaru na rynkach i w ogródkach nie brakuje.
TARTA BUDYNIOWA Z RABARBAREM
Składniki (forma o śr. 25cm)
Ciasto:
- 250 g mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 130 g
- 2 żółtka

Wierzch:
- 500 g rabarbaru
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 64 g budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 350 ml śmietany 18%

Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać razem z  cukrem pudrem i solą. Dodać zimne, pokrojone masło i przez chwilę rozcierać palcami (do powstania kruszonki). Następnie dodać żółtka i szybko zgnieść ciasto. Owinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
2. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki.
3. W misce umieścić jajka, cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny i budyń. Wszystkie składniki razem zmiksować przez około 3 minuty a następnie dodać śmietanę i wymieszać.
4. Formę do tarty wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę
5. Na cieście poukładać rabarbar i zalać go śmietanową polewą. 

6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C  i piec przez około 55 minut. 

You Might Also Like

0 Comments