Tarta z hibiskusem

Tarta którą mamy dla Was dzisiaj bardzo cieszy oczy (co nie znaczy oczywiście że poprzednie tego nie robią),
ta tarta po prostu się wyróżnia.
Głównym składnikiem jest hibiskus, jego dodatek nadaje tarcie wyjątkowego smaku o którym sami musicie się przekonać a także wspaniałego fioletowego koloru.
Tarta nie jest słodka a dodatek hibiskusa sprawia, że jest orzeźwiająca.
Nie dość, że tarta jest przepyszna to jeszcze wpływa korzystnie na zdrowie, ponieważ hibiskus ma wiele właściwości leczniczych.
Można go znaleźć w postaci suszonych kwiatów lub herbaty.
Koniecznie wypróbujcie, polecamy!


TARTA Z HIBISKUSEM
Składniki (forma 35 x 11 cm)
Kruchy spód:
- 150 g mąki,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- 25 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 100 g masła

Masa hibiskusowa:
- 70 ml śmietany kremówki
- 30 g mleka
- duża garść suszonego hibiskusu
- 90 g białej czekolady

Masa jogurtowa
- 15 g oleju słonecznikowego
- 30 g białej czekolady
- 20 ml śmietany kremówki
- 90 g jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:
1. Do przesianych mąk i cukru pudru dodajemy żółtko i pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto. Ciasto od razu rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 1 h.
2. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25 minut do zarumienienia
3. Śmietankę mieszamy z mlekiem, zalewamy hibiskus i doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z palnika i pozostawiamy na kilkanaście minut (śmietanka powinna nabrać intensywnie różowego koloru). Następnie hibiskus odcedzamy i ponownie podgrzewamy śmietankę i zalewamy nią czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gotowy krem wylewamy na podpieczony spód.
4. W rondelku umieszczamy olej ze śmietanką i podgrzewamy, łączymy z czekoladą i mieszamy, aż cała czekolada się rozpuści. Studzimy masę do temperatury pokojowej.
5. Do przestudzonej masy dodajemy jogurt grecki, dokładnie mieszamy i wylewamy na masę z hibiskusem. 
6. Tartę wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

You Might Also Like

0 Comments