Muffinki z jagodami i kremem jagodowym

Powoli zbliża się sezon jagodowy!  
A ponieważ dawno nie było muffinek to postanowiliśmy że to właśnie je tym razem zrobimy!
Muffinki są z jagodami w środku i są również ozdobione jagodowym kremem, który smakuje równie dobrze jak wygląda dając równie intensywny smak jak jego kolor :)
Wyglądają zjawiskowo i na pewno Wam przypadną do gustu! 
Babeczki są wilgotne i niesłodkie, dlatego znikają w mgnieniu oka.
Coś na rozpromienienie po ostatnio burzowej pogodzie.
 Koniecznie spróbujcie!
MUFFINKI Z JAGODAMI I KREMEM JAGODOWYM
Składniki (na ok. 15sztuk):
Ciasto:
-2 szklanki mąki
-0,5 szklanki cukru
-skórka otarta z 1 cytryny
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-2 jajka
-50 ml oleju
-1 szklanka maślanki
-pół szklanki jagód
-1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej


Krem jagodowy:
-3/4 szklanki jagód
-2/3 szklanki cukru
-1 łyżeczka żelatyny
-1 łyżka soku z cytryny
-200 g serka mascarpone
-100ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %
-1 łyżka cukru pudru

Uwaga!!! Żel jagodowy zrobić dzień wcześniej (punkty 7-9)

Sposób przygotowania:
1. Pół szklanki jagód umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Na talerzyk wysypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie obtoczyć w niej jagody.
2. Cukier wymieszać ze skórką cytrynową.
3. Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać sól i cukier cytrynowy. Wymieszać.
4. W drugiej misce dokładnie wymieszać jajka z maślanką i olejem.
5. Do mokrych składników dodać suche, wszystko razem chwilę mieszać - do połączenia
składników. Na koniec delikatnie wmieszać jagody.
6.Papilotki napełniać do 2/3 wysokości. Piec około 15 min w temperaturze 180 stopni. Odstawić do wystygnięcia.
7. Resztę jagód umyć i przełożyć do małego garnka. Zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia. Następnie przetrzeć jagody przez sito.
8. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Do żelatyny dodać 1 łyżkę masy jagodowej. Wymieszać. Mieszankę żelatyny dodać do pozostałych jagód, dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Wstawić do lodówki na kilka godz. do stężenia (najlepiej na noc).
9. Gdy żel jagodowy będzie gotowy ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę z łyżką cukru pudru. Wstawić do lodówki.
10. Schłodzony żel jagodowy przełożyć do misy miksera i rozmiksować. Następnie dodać serek mascarpone, miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać ubitą śmietanę, ponownie zmiksować. Na końcu ozdobić babeczki.

You Might Also Like

0 Comments