Jagodzianki

Rozpoczęliśmy jagodowe szaleństwo, więc szalejemy! 
Lato bez jagodzianek to nie lato! Dlatego musieliśmy je zrobić.
 Bułeczki wyszły pyszne, a na zdjęciach sami widzicie jak pięknie się prezentują.  
Więc jeśli chcecie ich skosztować, to nie ma na co czekać, przepis macie pod ręką.
JAGODZIANKI
Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 80 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 8 g cukru waniliowego


Nadzienie:

- 300 g jagód
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody

Sposób przygotowania:
1. Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia
2. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz i wyrabiać aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
3. Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 15 części. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek i na środku umieścić łyżkę jagodowego farszu.
4. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie rolować nadając jej kształt owalny.
5. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości - ok. 30 minut.
6. Jagodzianki piec w temperaturze 180 - 200ºC przez ok. 18 minut. Następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Polukrować.


You Might Also Like

0 Comments