Galette z wiśniami

Galette to francuski rodzaj tarty, do której upieczenia nie używa się żadnej formy.
Wystarczy jedynie rozwałkować kruche ciasto, nałożyć nadzienie i zawinąć brzegi.
Jest szybka w wykonaniu, prosta a do tego pyszna!
Ciasto jest maślane, kruche a nadzienie zarówno słodkie jak i lekko kwaśne.
GALETTE Z WIŚNIAMI
Składniki:

Ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 125 g schłodzonego masła
- szczypta soli
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 18%

Nadzienie:
- 400 g wydrylowanych wiśni
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru

Dodatkowo:
- łyżka płynnego miodu

Sposób przygotowania:
1. Wiśnie wydrylować wymieszać z cukrem i skrobią, osączyć na sitku z nadmiaru soku.
2. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w jednolitą masę. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić przez godzinę w lodówce. 
3. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć na formę do pieczenia. Na ciasto wyłożyć nadzienie i zawinąć brzegi wokół. 
4. Tartę umieścić w rozgrzanym piekarniku, piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza około 12-15 minut, aż do ładnego wypieczenia się ciasta.

You Might Also Like

0 Comments