Rolada 'Leśny mech' z owocami

Rolada 'Leśny mech' jak wszyscy się domyślacie to rolada szpinakowa :)
Jest to pierwsza rolada, jaką zrobiłam. 
Zawsze się bałam zawijania, ale jak się okazało to wcale nie jest takie trudne, co widać na zdjęciu.
Rolada się pięknie komponuje wśród owoców.
Ciasto na roladę jest wykonane w większości ze szpinaku, więc jest bardzo zdrowe.
Nadzienie wzbogaciłam o owoce, aby dodać roladzie lekkiej kwasowości 
i wyszło pysznie! Polecam.
 ROLADA 'LEŚNY MECH' Z OWOCAMI
Składniki (forma 25 x 40 cm)
Ciasto:
- 450 g mrożonego szpinaku siekanego
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki

Krem:
- 250 ml kremówki
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka jagód/borówek
- 1 szklanka malin

- 1 łyżka żelatyny

Dodatkowo:
- jagody i maliny do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Szpinak rozmrażamy a następnie usuwamy nadmiar soku.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę dodając cukier, następnie dodajemy żółtka, mąkę cały czas miksując. Na koniec dodajemy odciśnięty szpinak i dokładnie delikatnie mieszamy do równomiernego rozprowadzenia szpinaku.
3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.Masę wykładamy na blachę i rozsmarowujemy równo po całości. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 - 25 minut.
4. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto przekładamy do góry dnem na czystą ściereczkę, odrywamy papier i zwijamy roladę w ściereczkę. Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
5. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, zostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie rozpuszczamy ją w mikrofalówce.
6. Płynną, zimną kremówkę łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksujemy do chwili powstania gęstego kremu.

7. Przestudzoną żelatyną łączymy z kremówką szybko mieszając a następnie dodajemy maliny oraz jagody i delikatnie mieszamy łyżką.
8. Roladę ze ściereczki delikatnie rozwijamy, smarujemy kremem i delikatnie wszystko zwijamy.
Roladę owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki co najmniej na 3 godziny a najlepiej na cała noc.

9. Przed podaniem roladę możemy udekorować owocami.

You Might Also Like

0 Comments