Odrywane bułeczki z jagodami

Odrywane bułeczki z jagodami to świetna alternatywa dla tradycyjnych jagodzianek.
Jagodowe nadzienie znajduje się w każdym kęsie, ponieważ nadzienie jest pozwijane na całej powierzchni bułki. 
Kolejnym atutem tych bułeczek jest to, że przez długi czas są miękkie i pyszne! 
Zachęcam do wypróbowania, dodatkowo ładnie prezentują się na stole :)
Ale jeżeli macie ochotę na tradycyjne jagodzianki to przepis znajdziecie tutaj: JAGODZIANKI
ODRYWANE BUŁECZKI Z JAGODAMI
Składniki (na 12 sztuk, forma 35 cm x 25 cm)
- 450 g pszennej mąki
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 10 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 60 g masła

Nadzienie jagodowe
- 350 g jagód
- 40 g cukru

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
1. W rondelku wymieszaj jagody z cukrem i gotuj aż do wrzenia. Do 20 ml wody dodaj mąkę, wymieszaj i dodaj do gotujących się jagód na wolnym ogniu i szybko wymieszaj. Gotuj do otrzymania gęstej masy. Odstaw do przestygnięcia.
2. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, następnie dodaj cukier i zamieszaj. Następnie dodaj mąkę, jajko i zagnieć. Pod koniec zagniatania dodaj miękkie masło i sól. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy i pozostaw do odpoczynku na 30 minut.
3. Jedną trzecią ciasta rozwałkuj w prostokąt i wyłóż dno formy wyłożonej pergaminem, aby nadzienie nie wyciekało. Resztę ciasta rozwałkuj w prostokąt i posmaruj jagodami. Zwiń jak roladę i pokrój na 12 równych kawałków. Ułóż bułeczki w rzędzie w małych odstępach. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180 ºC przez około 15- 20 minut.


You Might Also Like

0 Comments