Sernik jagodowy

Owocowe serniki ostatnio zdecydowanie zawróciły nam w głowie.
Sernik z jagodami jest cudownym deserem na lato ale sprawdzi się również poza sezonem,
 ponieważ do ciasta można wykorzystać mrożone jagody. 
 Jagody nadają ciastu niesamowicie fioletowego koloru.
Masa serowa sama w sobie nie jest słodka, ale słodyczy ciastu nadaje spód z ciastek oreo oraz bita śmietana zwieńczająca całość.
SERNIK JAGODOWY
Składniki (forma o śr. 22 cm):
Spód:
- 250 g ciastek oreo
- 40 g masła
- 1 łyżka kakao

Masa serowa:
- 750 g twarogu sernikowego "Mój ulubiony"
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g jagód (mrożonych lub świeżych)

Dodatkowo:
- świeże jagody do dekoracji
- 250 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Ciasteczka mielimy w malakserze lub rozdrabniamy za pomocą wałka. Następnie roztapiamy masło, które dodajemy razem z kakao do pokruszonych ciastek i dokładnie mieszamy. 
2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia a następnie wykładamy masę z ciastek i wyrównujemy lekko dociskając.
3. Rozmrożone lub świeże jagody miksujemy blenderem a następnie przecieramy przez sitko.
4.W misie umieszczamy wszystkie składniki potrzebne do masy serowej a następnie miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
5. Sernik pieczemy w temperaturze 150 ºC przez około 70 minut. 
6. Po wystygnięciu sernika śmietankę ubijamy z cukrem pudrem a następnie za pomocą łyżki wykładamy na wierzch sernika. Na końcu ozdabiamy jagodami.

You Might Also Like

0 Comments