Sernik truskawkowo - śmietankowy

Dzisiaj mamy dla Was truskawkowy sernik na ciasteczkowym spodzie,
mało słodki, lekko kwaskowaty, puszysty a co najważniejsze - przepyszny.
Niestety sezon na truskawki powoli się kończy więc korzystajcie póki czas!

SERNIK TRUSKAWKOWO - ŚMIETANKOWY:
Składniki (forma 25x35cm):
Spód:
- 200 g masła
- 300 g ciastek zbożowych 


Masa serowa:
- 700 g schłodzonego twarogu sernikowego
- 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
- 130 g cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 20 g żelatyny


Masa truskawkowa :
- 500 g truskawek
- łyżka soku z cytryny
- 300 g schłodzonego twarogu sernikowego
- 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki
- 5 łyżek cukru pudru***
- 20 g żelatyny

Dodatkowo
- 200 ml schłodzonej kremówki 30 %
- opakowanie śmietanfixu
- 1 łyżeczka cukru pudru

*** Ilość cukru pudru zależy od słodkości truskawek, dlatego najlepiej dodać ilość potrzebną do otrzymania pożądanej słodkości (my wolimy ciasta mało słodkie)

Sposób przygotowania:
1. W rondelku roztopić masło i odstawić do przestygnięcia. Ciasteczka bardzo dokładnie pokruszyć lub zmielić w malakserze. Do rondelka wsypać ciastka i dokładnie wymieszać.
2. Blaszkę wyłożyć papierem a następnie przełożyć ciastka, wyrównać i ubić łyżką. Wstawić do lodówki.
3. Żelatynę zalać 60 ml wrzątku i odstawić.
4. W misce ubić 300 ml śmietanki kremówki.
5. Do 700 g sera twarogowego dodać przesiany przez sitko cukier puder i cukier wanilinowy a następnie zmiksować. Dodać ubitą śmietankę i krótko zmiksować.
6. Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i wymieszać. Następnie całość przelać do pozostałej masy serowej i dokładnie wymieszać.
7. Gotową masę przelać na schłodzony spód i z powrotem umieścić w lodówce do ściągnięcia.
8. Ponownie rozpuścić żelatynę.
9.Umyte truskawki dokładnie zblendować z sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
10. W naczyniu ubić śmietankę.
11. W dużej misce umieścić twaróg, zmiksować go z koktajlem truskawkowym, następnie dodać ubitą śmietankę i krótko zmiksować do połączenia się całości.
12 Na koniec do żelatyny dodać 2 łyżki truskawkowej masy, wymieszać i przelać do pozostałej truskawkowej masy i dokładnie wymieszać.
13. Truskawkową część przelać na zastygniętą masę serową i ponownie umieścić w lodówce do ściągnięcia.
14.Przed podaniem można udekorować odrobiną bitej śmietany. Kremówkę ubić ze śmietan-fixem i łyżeczką cukru pudru, przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować każdą porcję ciasta.

You Might Also Like

0 Comments