Jeżynowa panna cotta

Panna cotta to klasyczny deser pochodzący z północnej części Włoch i oznacza gotowaną śmietankę.
Jest to bardzo prosty deser, którego przygotowanie zajmuję naprawdę chwilkę!
Podawany jest najczęściej z różnymi owocami.
Ja postanowiłam wypróbować połączenia panna cotty z jeżynami, co okazało się strzałem w dziesiątkę.
Taki deser w słoiczku to idealna opcja na upały, jest delikatny a dzięki obecności owoców nie jest słodki.
JEŻYNOWA PANNA COTTA
Składniki (4 duże porcje lub 6 małych):
- 250 g jeżyn
- łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki cukru(do smaku)
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 100 ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny

Dodatkowo:
- 150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- kilka jeżyn do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. W małym garnuszku umieścić owoce, sok z cytryny i cukier. Zagotować i zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem a następnie przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
2. Żelatynę zalać małą ilością wody i odstawić do napęcznienia. Rozpuścić w mikrofali.
3. Do drugiego garnuszka wlać śmietanę kremówkę i mleko, zagotować, zdjąć z palnika. Dodać przetarte jagody, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
4. Wystudzony deser przelać do pucharków/słoiczków i wstawić do lodówki do ściągnięcia(najlepiej na całą noc).
5. Następnego dnia ubić śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na panna cottę i ozdobić jeżynami.

You Might Also Like

0 Comments