Drożdżowe bułeczki z rabarbarem

Sezon na rabarbar nadal trwa, więc trzeba korzystać !
Tym razem postanowiliśmy go wykorzystać w drożdżowych bułeczkach z dużą ilością kruszonki.
Kruszonka idealnie dosładza kwaśny rabarbar powodując, że bułeczki są naprawdę pyszne.
Pasują zarówno do porannej kawy jak i na wycieczkę lub do pracy.
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z RABARBAREM:
Składniki (na ok. 15 sztuk):
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 3 żółtka + 1 całe jajko
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 25 g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli

Nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 1 łyżka wody
- 2 czubate łyżki miodu
- skórka otarta z 1 wyparzonej cytryny

Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki
- 7 łyżek cukru brązowego
- 60 g zimnego masła
- 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:
1. Drożdże kruszymy do garnuszka i zasypujemy łyżeczką cukru, zalewamy kilkoma łyżkami lekko ciepłego mleka, oprószamy mąką i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
2. Jedno całe jajko i żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę.
3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną i mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy lekko ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, na końcu wlewamy roztopione i ostudzone masło i nadal wyrabiamy (ciasto będzie się lekko kleiło).
4. Gotowe ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut lub dłużej.
5. Kiedy ciasto wyrasta rabarbar myjemy i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Większą połowę wrzucamy do rondelka a następnie dodajemy wodę, miód, otartą skórkę z cytryny i mieszamy. Gotujemy 5 minut lub dłużej do odparowania wody.
6. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i rozdrabniamy palcami.
7. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką i delikatnie wałkujemy. Wycinamy kółka i układamy na blasze, wyłożonej wcześniej papierem. Do środka nakładamy po łyżce nadzienia z rabarbaru i dokładamy surowy rabarbar. Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
8. Bułki pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po 10 minutach przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch był zarumieniony.

You Might Also Like

0 Comments