Muffinki z rabarbarem i kruszonką
Muffinki z rabarbarem to idealny deser do gorącej herbatki w jesienne wieczory.
Jak każde muffinki szybko się je robi i nie ma przy nich wiele pracy,
nie trzeba nawet używać miksera!
Ostatnio nasze najpyszniejsze połączenie to połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodką, cynamonową kruszonką.
Muffinki są wilgotne i mięciutkie nawet następnego dnia po upieczeniu a takie świeże smakołyki po prostu rozpływają się w ustach.
MUFFINKI Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ
Składniki (na ok. 10 dużych sztuk):
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej- 250 ml jogurtu naturalnego/kefiru
- 100 ml oleju
- 80 g cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g rabarbaru
Kruszonka:
- 40 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 40 g brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.2. Do jednej miski przełożyć wszystkie mokre składniki oraz cukier, składniki krótko wymieszać.
3. Do drugiej przesiać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać.
4. Dodać suche składniki do mokrych i krótko wymieszać.
5. Rabarbar umyć i pokroić na cienkie plasterki, następnie wrzucić do ciasta i wymieszać.
6. Posiekane na kawałki zimne masło, cukier, mąkę i cynamon umieścić w małej miseczce i rozcierać składniki między palcami do uzyskania drobnych grudek kruszonki.
7. Do formy na muffiny wyłożonej wcześniej papilotki nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremki. Wierzch każdej babeczki posypać kruszonką.
8. Muffiny piec w 170-180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
7. Do formy na muffiny wyłożonej wcześniej papilotki nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremki. Wierzch każdej babeczki posypać kruszonką.
8. Muffiny piec w 170-180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
0 Comments