Czekoladowy sernik z malinami

Niestety zawitała już jesień, więc postanowiliśmy wykorzystać ostatnie świeże owoce, które u nas rosną.
Zainispirowani przepisem ze strony mojewypieki.com zdecydowaliśmy że będzie to właśnie SERNIK !
Sernik czekoladowy z malinami to połączenie czekolady (która jak wiemy poprawia samopoczucie), z malinami (które dostarczają wielu witamin).
Czy może być lepsze ciasto na rozpoczęcie jesieni?
Jeśli jesteście amatorami czekolady to na pewno będziecie zachwyceni, sernik jest pyszny, 
nie za słodki, ale jeden kawałek w zupełności Was zaspokoi :)
CZEKOLADOWY SERNIK Z MALINAMI
Składniki (forma o śr. 25 cm):
Spód:
- 220 g ciastek czekoladowych z kremem (np. Hity)
- 2 łyżki kakao
- 50 g masła

Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 500 g mascarpone
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 100 g czekolady gorzkiej
- 125 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady mlecznej
- 70 g czekolady gorzkiej
- 80 ml śmietany kremówki 30%
- 15 g masła

Dodatkowo:
- ok. 500 g malin

Sposób przygotowania:
1. Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Ciastka pokruszyć za pomocą blendera. Masło rozpuścić w rondelku. Do pokruszonych ciastek dodać kakao oraz rozpuszczone masło i wszystko dokładnie zblendować.
3. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypać na spód, wyrównać lekko dociskając. Podpiec w temperaturze 170 ºC przez około 12 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
4. Gorzką czekoladę wraz ze śmietaną kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia.
5. W misie umieścić pozostałe składniki na masę serową i zmiksować do połączenia. Pod koniec miksowania dodać roztopioną czekoladę. Nie miksować zbyt długo, aby nie napowietrzać masy.
6. Masę serową przelać na spód i piec w temperaturze 160 ºC przez około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestygnięcia a następnie schować na minimum 2h do lodówki.
7. W rondelku umieścić śmietanę kremówkę i masło. Podgrzać prawie do momentu wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.
8. Polewę rozprowadzić po schłodzonym serniku i od razu poukładać maliny.

You Might Also Like

0 Comments