Sernik dyniowy z sosem karmelowym

Sernik dyniowy to chyba jeden z największych hitów jesieni,
w internecie roi się od żółtych wypieków, więc musiałam wypróbować i ja!
Niestety moje ciasto nie ma tak pięknego koloru, ale smakuje równie pysznie.
Kolor sernika zależy od rodzaju dyni (ja użyłam piżmowej), ale jeżeli zależy Wam na pięknej, żółtej barwie to polecam odmianę Hokkaido, daje naprawdę piękny kolor.
Ciasto samo w sobie jest mało słodkie, ponieważ słodkości dodaje mu sos karmelowy.
SERNIK DYNIOWY Z SOSEM KARMELOWYM
Składniki (forma o śr. 25 cm):
Spód:
- 80g masła
- 80g ciemnej czekolady
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 50 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych

Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- budyń waniliowy (bez cukru)
- 170 g drobnego cukru do wypieków
- 2 szklanki puree z dyni
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Dodatkowo:
- sos karmelowy

PRZEPIS NA KAMEL ZNAJDZIECIE TUTAJ: SOS KARMELOWY

Sposób przygotowania:
1. Dynię należy umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami i pokroić na małe ćwiartki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką. Piec w temperaturze 180ºC przez 30-60 minut (do miękkości). Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju dyni. Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem. Jeśli puree dyniowe jest wodniste - nadmiar wody można lekko odcisnąć na sitku.
4. Do przygotowania spodu masło należy pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą roztopić w kąpieli wodnej. Dodać cukier i jajka, zmiksować. Następnie zmiksować z mąką i orzechami. 
5. Wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika na  170ºC. Piec przez ok. 10 minut aż masa nie będzie już surowa.
6. Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie i wymieszać tylko do połączenia się składników.
7. Na przestudzony spód wylać masę serową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 160ºC. Aby sernik nie pękał można na niższej półce piekarnika wstawić pojemnik z wrzącą wodą.
8. Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc. Udekorować sosem karmelowym przygotowanym wcześniej.

Przepis edytowany dn. 27.09.2020r.

You Might Also Like

0 Comments