Napoleonka

Napoleonka to pierwsze, samodzielnie upieczone przeze mnie ciasto!
To od niego się wszystko zaczęło... moja pasja do pieczenia :)
Napoleonka to 2 warstwy kruchego ciasta przełożone budyniem.
Ciasto najlepsze jest następnego dnia, kiedy spody namiękną kremem, rozpływa się wtedy w ustach.
NAPOLEONKA
Składniki (forma 25 x 35cm):
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1 szklanka śmietany 18%

Krem:
- 1l mleka
- 1 łyżka masła
- 1 szklanku cukru
- 5 żółtek
- 7-8 łyżek mąki krupczatki

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy razem i siekamy nożem do połączenia się masy. Na koniec zagniatamy przez chwilę rękami.
2. Ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blachy i pieczemy  w 170 stopniach Celsjusza przez 15 - 20 minut (do zarumienia się ciasta).
4. 800 ml mleka zagotować wraz z masłem i cukrem. Do pozostałej części mleka dodać żółtka i mąkę i wymieszać a następnie dodać do gotującego się mleka energicznie mieszająć, aby nie powstały grudki. Chwilę pogotować.
5. Na przestudzony blat ciasta wylać ostudzony budyń, wyrównać i nałożyć 2 blat ciasta. Odstawić na ok 3 godziny. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

You Might Also Like

0 Comments