Tarta z budyniem waniliowym i karmelizowanymi gruszkami
Najlepsze jesienne połączenie? Zdecydowanie jabłka/gruszki z cynamonem.
Przeglądając przepisy na mojewypieki.com natknęłam się na podobną tartę i już wiedziałam, że muszę ją zrobić!
Tarta z dodatkiem cynamonu jest niesamowicie krucha, idealnie współgra z miękkimi gruszkami i prawdziwym waniliowym budyniem.
TARTA Z BUDYNIEM WANILIOWYM I KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI
Składniki:
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki zimnej wody
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki zimnej wody
Budyń waniliowy:
- 300 ml mleka
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 3 żółtka
- 40 g cukru
- 15 g mąki pszennej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 300 ml mleka
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 3 żółtka
- 40 g cukru
- 15 g mąki pszennej
- 15 g mąki ziemniaczanej
Karmelizowane gruszki:
- 2 gruszki
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 gruszki
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Do przesianej mąki dodać masło, cukier, sól, cynamon, wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
2. Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną.
2. Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną.
3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać spód widelcem. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
4. Piekarnik nagrzać do 180ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 12 - 15 minut. Wyjąć, wystudzić.
5. W garnku zagotować 200 ml mleka z ziarnami wanilii.
6. W naczyniu zmiksować 100 ml mleka (pozostałego), cukier, żółtka, obie mąki. Mieszankę dodać do wrzącego mleka i zagotować jak budyń, cały czas mieszając, do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawić do przestygnięcia.
7. Ciepły jeszcze budyń przelać na tartę.
8. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na 8 części.
9. Na patelni roztopić masło. Wsypać cukier, wymieszać lekko potrząsając za rączkę patelni, chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania mieszanki. Dodać gruszki, oprószyć cynamonem i smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do miękkości gruszek i ich zezłocenia. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 10 minut. Gruszki wystudzić, odcedzić od nadmiaru soku i karmelu.
10. Karmelizowane gruszki ułożyć na budyniu, w taki sposób, by na siebie zachodziły. Przy pomocy pędzelka rozprowadzić po gruszkach niewielką część pozostałego karmelu. Tarte schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
4. Piekarnik nagrzać do 180ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 12 - 15 minut. Wyjąć, wystudzić.
5. W garnku zagotować 200 ml mleka z ziarnami wanilii.
6. W naczyniu zmiksować 100 ml mleka (pozostałego), cukier, żółtka, obie mąki. Mieszankę dodać do wrzącego mleka i zagotować jak budyń, cały czas mieszając, do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawić do przestygnięcia.
7. Ciepły jeszcze budyń przelać na tartę.
8. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na 8 części.
9. Na patelni roztopić masło. Wsypać cukier, wymieszać lekko potrząsając za rączkę patelni, chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania mieszanki. Dodać gruszki, oprószyć cynamonem i smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do miękkości gruszek i ich zezłocenia. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 10 minut. Gruszki wystudzić, odcedzić od nadmiaru soku i karmelu.
10. Karmelizowane gruszki ułożyć na budyniu, w taki sposób, by na siebie zachodziły. Przy pomocy pędzelka rozprowadzić po gruszkach niewielką część pozostałego karmelu. Tarte schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
0 Comments