Rolada z mascarpone i truskawkami

 Rolada z truskawkami to idealna propozycja na lato,
jest lekka, puszysta, nie za słodka, prosta w wykonaniu i nie trzeba długo stać przy piekarniku.
Chyba nie ma lepszego połączenia niż truskawki, biszkopt i śmietankowy krem.
Znika w mgnieniu oka!
ROLADA Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 40g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 40g mąki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru (do smaku)
-  400 g truskawek

Dodatkowo:
- cukier puder do posypania ciasta
- truskawki

Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubijać, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Całość ubijać do powstania gęstej, lśniącej piany.
2. Następnie nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać przesiane obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia  i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10-15 minut.
5. Upieczone ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę pergaminem do góry i zwinąć ciasto jak roladę. Odstawić do przestygnięcia.
6. W misce umieścić serek mascarpone, cukier puder, cukier i śmietankę i wszystko krótko zmiksować.
7. Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin. Ciasto posmarować kremem i poukładać pokrojone truskawki. Następnie zwinąć roladę, posypać cukrem pudrem i udekorować truskawkami.

You Might Also Like

0 Comments