Mini torciki z truskawkami

 Te mni torciki to nic innego jak połączenie truskawek i bitej śmietany.
Takie banalne połączenie ale jak ładnie się prezentuje!
Torciki są bez pieczenia, więc idealnie się sprawdzą w upalne dni.
Dodatek owoców i galaretki sprawia, że ciasto jest orzeźwiające.
 MINI TORCIKI Z TRUSKAWKAMI
Składniki (na 4 sztuki):
Spód:
- 150 g ciasteczek maślanych
- 40 g masła

Krem:
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa/pomarańczowa
- 2 łyżki cukru pudru (do smaku)

Dodatkowo
- truskawki
- 1 galaretka truskawkowa
- 100 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania.
1. Galaretkę cytrynową zalać 100 ml wrzątku, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
2. Biszkopty pokruszyć na drobną miazgę a następnie dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód obręczy i lekko podociskać. Włożyć do lodówki.
3. Gdy galaretka wystygnie, ubić śmietankę kremówkę wraz z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki powoli wlewać galaretkę cały czas miksując.
4. Umyte truskawki odszypułkować i przekroić na połówki. Przy brzegu formy poukładać połówki truskawek, stroną rozciętą na zewnątrz.
5. Foremki wypełnić wcześniej przygotowaną śmietanką tak aby zakryły truskawki i za pomocą łyżeczki wyrównać wierzch. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
6. Galaretkę truskawkową zalać 300 ml wrzątku i odstawić do lekkiego ściągnięcia.
7. Gdy masa śmietankowa ściągnie, wylać galaretkę i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego ściągnięcia a najlepiej na całą noc.
8. Torciki wyciągnąć z foremek i udekorować bitą śmietaną i truskawkami.

You Might Also Like

0 Comments