Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Dzisiaj mam dla Was obowiązkowy przepis do zrealizowania w czerwcu..
Nie ma lata bez pysznych drożdżowych bułeczek z truskawkami i kruszonką!
U mnie w domu kilka bułeczek zniknęło zanim zdążyłam je polukrować..
Musiałam szybko robić zdjęcia, żeby nie zniknęły wszystkie.
Bułeczki można zabrać na wycieczkę, piknik, wziąć do pracy ale można również zjeść w domu do porannej kawy.
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
Składniki (na 12 sztuk):
Ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 50 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 50 g masła
- truskawki

Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka

Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 40 g zimnego masła
- 50 g cukru

Lukier (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka wody
- 70 g cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Na początku należy przygotować rozczyn, w tym celu do miski wkruszyć drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki. Wlać lekko ciepłe mleko i dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 20 minut (do kilkukrotnego powiększenia objętości).
2. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier i wymieszać.  Dodać rozczyn i wyrobić ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz (nie gorący). Wyrabić ciasto tak długo, aby było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
3. Mąkę i cukier na kruszonkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki.
4. Wyrośnięte ciasto krótko powyrabiać na podsypanej mąką stolnicy. Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępu i ponownie zostawić do podwojenia objętości (ok. 30 minut).
5. W wyrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienie dociskając dnem szklanki prawie do samej blaszki.
Do wgłębień włożyć po kilka połówek truskawki. Wierzch drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką.
6. Piec przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
7. Po przestudzeniu drożdżówki można opcjonalnie polać lukrem.

You Might Also Like

0 Comments