Tarta z agrestem i bezą
Moje ulubione połączenie ostatnio to połączenie bezy i kwaśnych owoców.
Uwielbiam agrest, a w tym roku na działce mam go naprawdę dużo, dlatego postanowiłam go wykorzystać i to był strzał w dziesiątkę!
Przepis podejrzany na mojewypieki.com :)
Mimo obecności bezy tarta jest bardziej kwaskowata niż słodka.
TARTA Z AGRESTEM I BEZĄSkładniki (forma o śr. 25 cm):
Kruche ciasto:
- 270 g mąki pszennej
- 140 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki płynnego miodu
- szczypta soli
- 270 g mąki pszennej
- 140 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki płynnego miodu
- szczypta soli
Nadzienie agrestowe:
- 800 g
- 180 g cukru
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
Beza:
- 3 białka
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Sposób wykonania:
- 3 białka
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Sposób wykonania:
1. Do przesianej mąki dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodać resztę składników na kruche ciasto i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Formę od tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką.
2. Formę od tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką.
3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, a następnie wylepić formę od tarty. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto. Tak przygotowane ciasto podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć i piec kolejne 10 minut.
4. W garnuszku umieścić 800 g agrestu, cukier i sok z cytryny. Podgrzewać, mieszając cały czas, do momentu aż cukier się rozpuści, agrest zmięknie i puści dużo soku.
5. Sok z agrestu odcedzić przez sitko. Do soku dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać, do ich rozpuszczenia, ponownie zagotować. Zdjąć z palnika i od razu dodać masło, wymieszać dokładnie do jego roztopienia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
6. Białka ubić w misie miksera na sztywną pianę. Dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Na końcu dodać skrobię i zmiksować.
7. Na podpieczony spód tarty wyłożyć nadzienie agrestowe a następnie pianę bezową.
8. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 25 minut, do zrumienienia bezy.
4. W garnuszku umieścić 800 g agrestu, cukier i sok z cytryny. Podgrzewać, mieszając cały czas, do momentu aż cukier się rozpuści, agrest zmięknie i puści dużo soku.
5. Sok z agrestu odcedzić przez sitko. Do soku dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać, do ich rozpuszczenia, ponownie zagotować. Zdjąć z palnika i od razu dodać masło, wymieszać dokładnie do jego roztopienia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
6. Białka ubić w misie miksera na sztywną pianę. Dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Na końcu dodać skrobię i zmiksować.
7. Na podpieczony spód tarty wyłożyć nadzienie agrestowe a następnie pianę bezową.
8. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 25 minut, do zrumienienia bezy.
1 Comments
Kwaśny agrest i słodka beza to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuń