Eton mess z sosem żurawinowym

Eton mess to połączenie bezy, bitej śmietany i owoców..
Nigdy nie była fanką bezy, do momentu aż nie spróbowałam połączenia chrupiącej bezy z kwaśnymi owocami (malinami). Od tamtej pory co jakiś czas króluje u mnie w domu.
Ostatnio naszła mnie na nią ochota, a że święta coraz bliżej, pomyślałam o świątecznej wersji w postaci szybkiego deseru.
Beziki możecie zrobić sami albo pójść na łatwiznę i kupić gotowe - 30 minut i pyszny, świąteczny deser gotowy!

ETON MESS Z SOSEM ŻURAWINOWYM
Składniki (na 4 porcje):
- ok. 24 średniej wielkości beziki
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru

Sos żurawinowy:
- 400 g świeżej żurawiny (może być mrożona) 
- 1 pomarańcza
- 170 g cukru
- 100 ml wody 
- 1 jabłko

Sposób przygotowania:
1. Umytą żurawinę umieścić w garnuszku, dodać wodę, sok i skórką z pomarańczy, cukier oraz jabłko starte na grubych oczkach, zagotować. Gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje i woda odparuje. Odstawić do przestygnięcia.
2. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
3. W pucharkach układać na przemian sos żurawinowy, pokruszone beziki i ubitą śmietankę. Podawać od razu po przygotowaniu.

You Might Also Like

0 Comments